• Vind de beste acties in één klik!
  • 100% beschikbaarheid
Vrouw geniet van opgieting in sauna

Opgiet- en saunabelevingen

Een opgieting of saunabeleving maakt jouw rondje sauna tot een unieke ervaring. De meeste saunaliefhebbers kunnen zelfs niet meer zonder! Elk wellnessresort biedt opgietingen of belevingsprogramma's aan. Onder begeleiding van een enthousiaste saunameester geniet je in een sauna van warme luchtstromen en verkwikkende geuren. Een opgietbeleving heeft soms zelfs extra's zoals klankschaalsessies of meditatie rituelen. Wil jij het ook ervaren? Ontdek ze bij jouw favoriete wellnessresort!

Meer info

  • Video
  • Vrouw geniet van opgieting in sauna
  • Saunameester geeft een opgieting
  • Saunameester geeft een opgieting

Belevingspogramma

De meeste wellnessresorts hebben een speciaal belevingsprogramma die je vaak gratis kan ervaren. Maar wat is dat precies? Een belevingsprogramma bestaat meestal uit diverse opgietbelevingen en een geur- of klankbeleving.  Belevingsprogramma's vinden gedurende de dag plaats op diverse tijdstippen, die per dag kunnen verschillen. Ervaren en enthousiaste saunameesters nemen je mee naar een andere wereld met warmte, geuren en muziek. Wel even opletten: deze belevingen kan je volgen op basis van beschikbaarheid en reserveren vooraf is niet mogelijk.

Mensen genieten van opgieting in een sauna

Opgietingen

Laat de saunameester de sauna opwarmen en verrassende saunageuren introduceren. Door het gieten van water of ijs op de saunakachel stijgt de luchtvochtigheid. Het wapperen van deze vochtige lucht heeft een hogere gevoelstemperatuur als gevolg.

Het resultaat? Tuurlijk, je gaat zweten. Je lichaam reageert actief met een betere doorbloeding en verkoeling van de huid. Hierdoor worden afvalstoffen lekker snel afgevoerd en kan jij je focussen op geestelijke ontspanning. Iedere opgietbeleving heeft zijn eigen unieke geur of geurencombinatie. Ontspan!

Een opgietbeleving is niet vooraf te reserveren. Informeer bij de receptie van het wellnessresort naar de mogelijkheden tijdens jouw dagje sauna.

Mensen genieten in sauna van wellnessritueel opgieting

Belevingsprogramma

Wil je meer of iets anders dan opgietingen? Speciaal voor saunagangers met elke ervaring is er een uniek belevingsprogramma in het leven geroepen. Een belevingsprogramma kan bestaan uit meerdere geur of klankrituelen.

Rituelen vanuit de hele wereld laten jouw lichaam en geest even de hectiek van alle dag vergeten. Ervaar bijvoorbeeld één van de drie bijzondere Dosha belevingen, geïnspireerd door de Ayurveda. Een ritueel zonder meldingen van je mobiel, jengelende kinderen of telefoontjes van je werk. Dat wil jij toch ook? 

Het belevingsprogramma is niet vooraf te reserveren. Informeer bij de receptie naar de mogelijkheden op de dag zelf.

Opgietingen, löyly's of aufguss

Opgietingen, löyly's en aufguss verwijzen allemaal naar verschillende benamingen voor hetzelfde sauna-ritueel, waarbij water verrijkt met etherische oliën op hete stenen wordt gegoten om stoom te creëren. Het verschil in termen komt voort uit de verschillende talen die in verschillende culturen worden gesproken:

  1. Opgieting is een Nederlandse term en wordt ook gebruikt in Scandinavische landen zoals Zweden en Finland, waar saunagebruik een lange traditie heeft.

  2. Löyly is de Finse term voor de stoom die wordt geproduceerd tijdens het ritueel. 

  3. Aufguss is de Duitse term die wordt gebruikt voor dit sauna-ritueel. Het woord betekent letterlijk "opgieten" in het Duits.