• Vind de beste acties in één klik!
Vrouw staat in de zomer onder neveldouche

Feiten en fabels in de wellness

Er bestaan veel broodje aap verhalen over de sauna. Zo horen we tegenwoordig vaak dat je zou je afvallen van de sauna, de sauna zou gezond voor je zijn en je hoeft ook niet meer te sporten. Wat is nu een feit en wat is een fabel?

Lees meer

  • Vrouw in sauna met gesloten ogen
  • Jong stel breng creme aan tijdens wellnessritueel
  • Man in sauna met kachel
  • Vrouw onder neveldouche
  • Twee vrouwen in bubbelbad
  • Drie vrouwen in hamamruimte Veluwse Bron

Feit of fabel?

Wij hebben een aantal feiten en fabels voor je op een rijtje gezet. Lees ze allemaal en ontdek meer over een sauna en wellness.

Helpt een dagje wellness bij het afvallen?

Fabel

Sauna en afvallen worden vaak in één adem genoemd. Je verliest in de sauna veel vocht, wat natuurlijk leidt tot gewichtsverlies. Maar dat vocht vul je (als je het goed doet) weer aan door veel te drinken. De sauna is dus geen wondermiddel om kilo’s af te vallen.

Meer info

Je krijgt een gezondere huid van een dagje sauna

Feit en Fabel

Wanneer je naar de sauna gaat krijgt je huid een betere conditie, tenzij je couperose/ rosacea hebt. De doorbloeding wordt over-gestimuleerd, dit kan een positief of een negatief effect hebben op je huid. Couperose/ rosacea kan verergeren maar je huid vernieuwt zich sneller waar je een mooie en stralende huid van krijgt. 

Meer info

Een dagje sauna is goed voor je gezondheid

Feit

Een dagje sauna is niet alleen heel ontspannend, maar ook nog eens heel erg goed voor je gezondheid. Je bloedsomloop wordt gestimuleerd, je weerstand verbetert en je vochtreserves worden ververst en aangevuld.

Meer info

Je krijgt een betere conditie van een dagje sauna

Fabel

Tijdens een dagje wellness wordt je hartslag verhoogt en je bloedsomloop gestimuleerd. Toch doet een dagje sauna niets voor je algemene spierfunctie, conditie of je fitheid. Je krijgt dus geen betere conditie van een dagje sauna, daarvoor zal je echt naar de sportschool moeten gaan.

Meer info

Een dagje wellness met badkleding is niet hygiënisch

Fabel

Soms ga je liever niet naakt naar de sauna omdat je je dan veiliger voelt; zomaar, vanwege je geloof of om medische redenen. Gelukkig hebben veel wellnessresorts tegenwoordig badkledingdagen. Traditionele saunagangers zijn hier vaak op tegen, omdat het niet hygiënisch zou zijn, maar is dat ook zo? Jawel hoor, maar je dient je wel aan wat regels te houden;  zorg dat je badkleding schoon is als je de sauna bezoekt. Verder is het belangrijk dat je altijd eerst goed doucht na een saunabad, voordat je het zwembad in gaat; bacteriën kunnen na het zweten in je badkleding blijven zitten. Het chloor in het zwembadwater doodt trouwens de rest van de bacteriën, geen probleem. Wel is het zo dat badkleding langer nat blijft, daardoor krijg je het sneller koud en zit een badjas veel minder comfortabel. Bovendien belemmert het je huid wat om te zweten in de sauna. Onze tip? Lekker zonder badkleding relaxen!

Meer info

Tijdens een rondje sauna verlies je meestal een halve -tot een liter vocht

Feit

Als je naar een wellnessresort gaat, doe je vaak een paar 'saunarondjes' per dag. Tijdens jouw saunasessie verlies je veel vocht (soms wel een liter!), omdat je huid gaat zweten. Dit vocht verliezen is goed, want het neemt veel afvalstoffen met zich mee om af te voeren. Wanneer je tijdens deze saunarondes echter niet of te weinig water drinkt , worden je vochtreserves niet goed aangevuld. Het gevolg is dat je dehydratatie krijgt en dit veroorzaakt meestal flinke hoofdpijn aan het einde van de dag. Bovendien kan jij tijdens de volgende saunaronde minder goed jouw afvalstoffen kwijt.
Geregeld niet goed drinken en/of niet voldoende eten kan er zelfs voor zorgen dat je flauwvalt. Zorg daarom dat je genoeg drinkt tussen de saunarondes door. Je kan een flesje water kopen bij het resort of wat drinken in het restaurant. Een flesje water mag mee het saunaplein op, zodat je deze regelmatig kan bijvullen. 

Meer info

Je bent de hele dag naakt tijdens een dagje sauna

Fabel

De grootste angst van de meeste mensen is dat je de hele dag naakt bent tijdens een dagje sauna. In principe valt dat heel erg mee. Je bent namelijk alleen naakt tijdens het douchen, in de sauna of in één van de vele baden. De rest van de tijd heb je voornamelijk je badjas aan. In de sauna kan je zelfs nog je handdoek omslaan als je dat fijner vindt. Vind je dit nog steeds te bloot? Gelukkig hebben de meeste wellnessresorts badkledingdagen waarbij je gebruik kunt maken van alle faciliteiten in je badkleding!