• Vind de beste acties in één klik!
Vrouw geeft rasul aan man in sfeervolle hamamruimte

Wellness woordenboek

We vertellen je graag meer over sauna en wellness. Het zijn inmiddels ware begrippen geworden, maar wat is de betekenis van deze en andere verwante termen? Leun lekker achterover en ontdek ons wellness alfabet.

Lees meer

  • Man en vrouw in het donker in een bubbelbad binnen
  • Man en vrouw drinken warme chocolademelk in badjas
  • Mensen ontspannen in donkere Lavendelsauna
  • Mensen genieten in een sauna van een wellnessritueel met een gong
  • Mensen genieten in een sauna van een wellnessritueel met klankschaal
  • Vrouw brengt laat scrub door haar handen glijden
  • Vrouw loopt Kruidenbad in
  • Vrouw brengt creme aan op schouder tijdens wellnessritueel

Wellness alfabet

Een heel alfabet vol met sauna- en wellness t(h)ermen? Dat hebben wij voor jou. Wie weet zie jij nog een leuk woord voor je volgende potje scrabble, maar het leukste is natuurlijk dat je meer te weten komt over wellness. Bekijk de wellnesswoorden per letter of scroll door het hele wellness alfabet. 

Bekijk ze allemaal

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Aroma

In de sauna's worden aromageuren gebruikt van bijvoorbeeld bloemen en verschillende soorten kruiden. Alles om jou optimaal te laten ontspannen en lichaam en geest tot rust te brengen.

Ayurveda

Ayurveda is een oude levenswijze die wereldwijd wordt toegepast op voedsel, massage en gezondheid. Een goede balans tussen de drie Dosha's is de basis voor een gezond en gelukkig leven.

Behandeling

Een behandeling wordt altijd door een specialist uitgevoerd. Dit kan een wellnessritueel of een massage zijn. Dit is een ware toevoeging aan jouw dagje wellness. 

Belevingsprogramma

Je kan tijdens een dagje wellness genieten van het gratis belevingsprogramma met onder meer heerlijke Opgietingen en fijne Geurbelevingen. Deze rituelen worden uitgevoerd door een saunameester.

Banja sauna

Een banja is een andere benaming voor een badhuis. Deze sauna's hebben vaak een temperatuur tussen de 80 en 100°C en worden vaak verwarmd door een houtoven. 

Caldarium

Een caldarium is Latijn voor warmtekamer en werd al door de Romeinen gebruikt. Een ruimte met mozaïek tegeltjes, een niet al te hoge temperatuur maar wel met een hoge luchtvochtigheid. 

Ceylon

Ontdek de verzorgingslijn van TREATMENTS® die gebaseerd is op het eiland Sri Lanka. Je waant je voor even op dit prachtige eiland met deze geuren. Beleef ook de Ceylon treatment en je voelt je als herboren. 

Do it yourself ritueel

Neem de wellness mee naar huis zodat je extra lang kan genieten van geweldige geuren en producten. Of start jouw wellnessdag lekker met een doe het zelf ritueel. Het woord zegt het eigenlijk al, je mag het zelf uitvoeren. 

Dompelbad

Een dompelbad is een koud waterbad met een temperatuur van ongeveer 5°C waarmee je jouw lichaam kan afkoelen. Niet alleen ideaal na een saunaronde maar ook tijdens een warme zomerdag. Durf jij het aan?

E-ticket

Met een e-ticket kan je een dagje wellness reserveren bij één van de mooiste deelnemende wellnessresorts. Een e-ticket geeft recht op een dagje of een dagdeel sauna en je kan reserveren met een e-ticketcode.

Finse sauna

De meest bekende sauna is de Finse sauna, deze sauna is zoals de naam al doet vermoeden gemaakt door de Finnen. Een traditionele sauna van hout met een temperatuur tussen de 80 en 100°C. 

Gong

Een gong is een groot en rond instrument welke vaak wordt gebruikt tijdens een Klankschaalsessie. Ontspannende klanken komen uit dit instrument waardoor je helemaal in de relaxstand kan. 

Hamam

De Hamam is van oorsprong een Oosters badhuis waar je je kan wassen. Een Hamam kan uit meerdere ruimtes bestaan waaronder een stoombad, hamam bad en/of een ruimte voor behandelingen.

Hamam bad

Ook wel warmwaterbad genoemd is perfect om jouw lichaam op te warmen. Wanneer je opgewarmd bent kan je eventueel genieten van een Hamam behandeling.

Himalaya zoutsteen

Een Himalaya zoutsteen heeft een ontspannend en kalmerend effect. In veel wellnessresorts zijn zoutsteensauna's te vinden waar gebruik is gemaakt van deze zoutsteen. Letterlijk een ware verademing!  

Hottub

Een hottub is een verwarmd bad waar je heerlijk kan relaxen met meerdere personen. Even bijkletsen of genieten van het uitzicht, alles is mogelijk. Dit is een bad zonder bubbels of jetstreams. 

Immuunsysteem

Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem van het menselijk lichaam en beschermt je tegen ziekteverwekkers. Dit immuunsysteem is continu aan het werk. Versterk je immuunsysteem tijdens een dagje sauna.

Infraroodsauna

Een Infraroodsauna is een bijzondere cabine met een lage temperatuur rond de 50°C met infraroodstralen. Deze stralen dringen tot diep in de huid door waardoor het vele voordelen heeft. Dit werkt goed bij blessures en o.a. reumatische klachten.

Jacuzzi

Een jacuzzi is feitelijk hetzelfde als een whirlpool. Eigenlijk wordt de naam jacuzzi gebruikt als merknaam. Er is dus eigenlijk geen verschil. Dit is een bad met massagestralen en bubbels. Heerlijk genieten in een warm bad.

Kelo sauna

De naam vertelt eigenlijk al waar deze traditionele sauna van gemaakt is namelijk Kelo hout. Deze houtsoort kan tegen enorme hittes er hier worden daarom vaak Opgietingen in verzorgd. Een sauna met een temperatuur tussen de 80 en 100°C.

Kneipp methode

Met deze methode werk je naar je hart toe. Je begint met het verwarmen van je voeten en handen aan je rechterkant. Vervolgens werk je rustig naar je hart toe. Wanneer je alle delen van je lichaam hebt gehad kan je je lichaam rustig laten afkoelen. 

Kruidenbad

Een kruidenbad is een verwarmd bad waar meerdere kruiden aan zijn toegevoegd. Ieder kruid heeft zo zijn voordelen en daarom is dit echt een must tijdens een dagje wellness. Sla deze dan ook zeker niet over!

Kruidensauna

Een kruidensauna is een saunacabine waar aromatische kruiden bij zijn toegevoegd. Sluit je ogen en geniet van het moment en neem de geuren in je op. Een ware toevoeging aan jouw saunadag.

Klankschaalsessie

Deze sessie wordt begeleid door een Spa medewerker waarbij je veelal in de sauna zit. Hier wordt gebruik gemaakt van diverse klanken die ervoor zorgen dat je helemaal tot rust kan komen.

Lichttherapie

Wist je dat zonlicht een positief effect kan hebben op jouw lichaam? Er zijn speciale Lichttherapie sauna's met diverse kleuren. Iedere kleur heeft zo zijn eigen voordeel en zo kan je even heerlijk relaxen. 

Mahayana

Een geweldig verzorgingslijn van TREATMENTS® vanuit het Himalaya gebergte. Deze verzorgingslijn heeft een frisse zoetachtige lentegeur met kruidige ondertonen. Ervaar een Mahayana treatment waarbij je wordt gemasseerd met Mani Stones.

Neveldouches

Een neveldouche heb je in verschillende soorten, zo heb je een neveldouche maar ook een nevelstraat. Er komen geen waterstralen uit deze douche maar waternevel. Een perfecte manier om lekker af te koelen!

Opgieting

Een Opgieting wordt uitgevoerd door een saunameester. De sauna wordt opgewarmd door water op de stenen te gooien in de kachel. De warmte en geuren worden verspreid door de saunameester met een handdoek of waaier. 

Panorama sauna

De meeste wellnessresorts hebben dit type sauna. Met een panorama sauna heb je vaak een mooi uitzicht over een saunaplein of misschien wel over de tuin van het wellnessresort. Genieten met een prachtig uitzicht, dat wil toch iedereen?

Rustruimte

Dit is een ruimte in het wellnessresort waar je helemaal tot rust kan komen. De meeste rustruimtes hebben lekkere bedden of banken zodat je even een dutje kan doen. Lees eens een boek of tijdschrift, alles kan! 

Scrubben

Met scrubben verwijder je dode huidcellen van je huid door bijvoorbeeld scrubzout over jouw huid te wrijven. Scrubzout is vaak gratis beschikbaar tijdens een dagje wellness. Let op: scrub jouw huid hooguit één keer per dag.

Scrubzout

Scrubzout heb je in verschillende soorten van een kleine korrelige scrub tot een grove scrub. Je kan jouw huid hiermee inwrijven zodat je oude huidcellen verwijderd, de doorbloeding van de huid stimuleert met als resultaat een zijdezachte huid.

Saunameester

Een saunameester begeleidt één van de belevingen die dagelijks wordt gegeven in het wellnessresorts. Dit kan een Opgieting of bijvoorbeeld een Geurenbeleving zijn. Bij deze belevingen moet iemand bij aanwezig zijn die speciaal hiervoor getraind is.

Shinshiro

Dit is de verzorgingslijn van TREATMENTS® uit de rijstvelden van Japan. Frisse en zoete geuren van bloemen met een afwisseling van een zoete vanilleachtige geur. Ervaar een Shinshiro treatment waarbij gebruikt wordt gemaakt van sutikku's.

Stoomcabine

Een stoomcabine is een ruimte met een lage temperatuur rond de 45°C. Het bijzondere van deze cabine is de hoge luchtvochtigheid want deze is 98%. 

Stortemmer

Ga tijdens jouw dagje wellness onder een stortemmer staan en trek aan het touwtje voor een heerlijke afkoeling. Zo heb je je lichaam in één keer goed afgekoeld. 

Tepidarium

Een tepidarium is een saunacabine met mozaïek tegeltjes. Het Tepidarium heeft een milde en lage temperatuur rond de 40°C waardoor je heerlijk kan ontspannen.

TREATMENTS®

TREATMENTS® een verzamelnaam van unieke verzorgingslijnen en treatments behandelingen. Deze lijnen en behandelingen staan volledig in het teken van geur en beleving. Je zal het ontdekken, pure ontspanning met geweldige geuren. 

Uyuni

Een verzorgingslijn van TREATMENTS® uit de zoutvlaktes van Bolivia. Deze lijn heeft een frisse en ziltachtige geur waarbij gebruik wordt gemaakt van eucalyptus, lavendel, limoen en verschillende houtsoorten. Ervaar de Uyuni treatment met de Uyuni bundeltjes.

Vochtigheidsgraad

Dit is de grootheid die staat voor de hoeveelheid vocht dat in de lucht zit. Heb je een hoge luchtvochtigheidsgraad dan kan dit een positief effect hebben op jouw luchtwegen. Een normale sauna heeft een lage luchtvochtigheidsgraad.

Wellness

Wellness is een dagje quality time voor jezelf. Je hebt hierbij de mogelijkheid om heerlijk uit te rusten in diverse sauna's en verwarmde baden. Een dag waarbij je alleen hoeft te genieten en de dagelijkse sleur eventjes los kan laten.

Wellnessritueel

Een wellnessritueel is een unieke ervaring welke wordt begeleid door een belevingsmedewerker. Hier staat beleving centraal en kan je genieten van een groepssessie met heerlijke geuren en onder andere korte massages.

Whirlpool

Een whirlpool is een verwarmd (vaak rond) bad met een temperatuur rond de 38°C. Dit bad werkt heel ontspannend vanwege de bubbels in het water. Je kan hier vaak met meerdere mensen tegelijk gebruik van maken. 

Zoutwaterbad

Dit kunnen zowel grote als kleine maar heldere baden zijn met een gemiddelde temperatuur van 37°C. Deze baden zijn gevuld met speciaal zoutwater waardoor je kan blijven drijven en het net lijkt alsof je in de Dode Zee drijft. 

Dit vind je misschien ook leuk