• Vind de beste acties in één klik!
 • 100% beschikbaarheid
Vrouw geeft rasul aan man in sfeervolle hamamruimte

Een rondje sauna, hoe werkt dat?

Of je nu voor het eerst een dagje naar de sauna gaat of wilt ontdekken hoe je optimaal kunt genieten van de talloze voordelen van een saunarondje, wij staan voor je klaar. Leer stap voor stap hoe een effectief rondje sauna eruitziet, van opwarmen in een voetenbad tot verfrissend afkoelen in een dompelbad. Volg onze deskundige tips voor een succesvol saunarondje en ontdek de ultieme ontspanning en revitalisatie die de sauna te bieden heeft. Volg onze tips voor een succesvol rondje sauna!

Lees meer

 • Vrouw in sauna met gesloten ogen
 • Jong stel breng creme aan tijdens wellnessritueel
 • Man in sauna met kachel
 • TB
 • SS
 • Twee vrouwen in bubbelbad
 • Drie vrouwen in hamamruimte Veluwse Bron
 • TH
 • SP
 • EB
 • EB
 • SE

Het perfecte sauna rondje

Heb jij al eens een volledig rondje sauna ervaren? Alle stappen doorlopen voor een optimale saunabeleving? Voordat je begint is het belangrijk én interessant om te weten hoe dit proces precies verloopt. Daarom hebben we alle stappen overzichtelijk voor je op een rij gezet. 

Stap 1

Hygiëne

Stap 2

Opwarmen

Stap 3

Zweten

Stap 4

Afkoelen

Stap 5

Opwarmen

Stap 6

Uitrusten

Stap 1: Hygiëne

Start je saunarondje met een ontspannende lauwwarme douche. Het heeft diverse voordelen; je stapt lekker schoon en fris de sauna in en je laat je huid alvast wennen aan een warme temperatuur, waardoor je poriën open gaan staan. Dit verbetert het transpiratieproces. Vergeet na het douchen niet om goed afdrogen, ook dat helpt jouw huid namelijk gemakkelijker te zweten tijdens de saunasessie. 

Stap 2: Even opwarmen

Belangrijk bij het ultieme rondje sauna is: geleidelijk opwarmen! Neem daarom na een warme douche een voetenbad, zodat je lichaam zich alvast kan voorbereiden op de warmte van de sauna. Blijf ongeveer 5 tot 10 minuten met je voeten in het voetenbad zitten. Heb je gelijk even wat tijd om met jouw saunamaatje bij te kletsen, voordat je lekker stil van de sauna gaat genieten.

Stap 3: Geniet van het zweten 

Het is tijd om te zweten! Zorg ervoor dat je al een beetje opgewarmd bent voordat je de sauna ingaat. Kies een sauna met een temperatuur die comfortabel aanvoelt voor jou. We geven je een tip: houd je saunabezoek rond de 15 minuten, voor het optimale resultaat. Maar als je er korter in wilt blijven, no worries! Zelfs 5 minuten kan al wonderen verrichten. Voel je op je gemak om de sauna te verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt. 

Stap 4: Afkoelen

Het is tijd om lekker af te koelen. Deze stap is super belangrijk, anders loop je het risico op een flinke hoofdpijn én heeft het hele rondje minder effect op jouw bloedsomloop. Neem hier rustig de tijd en bouw het afkoelen geleidelijk op. Een tip is om te beginnen met het verfrissen van je handen en voeten of om de Kneippmethode toe te passen. Ben jij een echte waaghals die vol overgave in het dompelbad stapt? Of koel je liever af in de buitenlucht en onder de neveldouche?

Stap 5: Opwarmen

Je verwacht het misschien niet meteen, maar na het afkoelen is het tijd om je lichaam weer op de 'normale' temperatuur te brengen en dat je doe het beste met... een warm voetenbad! Gelukkig kun je ook een duik nemen in een verwarmd zwembad om jezelf op te warmen. Het is eigenlijk een beetje als een warme knuffel voor je lijf. Dat voelt goed!

Stap 6: Uitrusten

Tot slot kan je heerlijk uitrusten in een serene omgeving. Of je nu kiest voor een rustige lounge, een gezellig restaurant, een zonnige ligweide of een knusse  rustruimte, neem hier minstens 20 minuten de tijd voor. Het opwarmen en afkoelen heeft namelijk veel energie van je gevraagd. Vergeet daarom niet om goed te drinken en voldoende te eten. Laad jezelf volledig op en voel je herboren! En als je er klaar voor bent, kun je natuurlijk altijd opnieuw beginnen aan een nieuwe ronde sauna-avontuur. Geniet ervan!

Bekijk alle acties van sauna.nl

Vrouwenbenen in een sauna met slippers aan

Checklist

Ga jij voor het eerst naar de sauna? Vergeet deze essentiële items niet mee te nemen:

 • badjas;
 • (bad)handdoek(en);
 • badslippers;
 • (hervulbaar) flesje water;
 • een boek of tijdschrift als je graag leest.

Heb je dit moment geen badjas, badhanddoeken en/of slippers? Geen zorgen, deze items zijn te huur bij de receptie (let op: slippers zijn alleen te koop). Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op een ontspannen dag in de sauna!

Vrouw geniet in sauna van de aangename warmte

Goed om te weten

Belangrijke informatie voor een ontspannen wellnessdag: hier zijn wat handige tips en feitjes!!

 • Begin met een milde sauna en verhoog geleidelijk de temperatuur.
 • In de lagere zitbanken voelt de temperatuur minder intens.
 • Zorg dat je genoeg water drinkt tussen de saunarondes door.
 • Lees de huisregels van het resort voor jouw bezoek.
 • Houd de rest van de dag vrij, vermijd tijdsdruk voor maximale ontspanning!

Verder? Doe gewoon waar jij zin in hebt en waar jij je goed bij voelt. Zelfs als dat betekent dat je even helemaal niets doet. Bereid jezelf voor op een heerlijke wellnesservaring en geniet van je dag!

Een rondje sauna doe je op jouw manier

Een dagje of alleen een avondje naar de sauna is steeds populairder vanwege de ontspannende en gezondheidsbevorderende eigenschappen, fysiek en mentaal. Maar hoe lang moet je eigenlijk in de sauna blijven? Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur en tolerantie. Een gemiddeld rondje sauna duurt meestal tussen de 10 en 20 minuten, gevolgd door een afkoelperiode. De volgorde van een rondje sauna kan variëren, maar een veelvoorkomende routine is eerst douchen, gevolgd door het voetenbad, de sauna, afkoelen op jouw manier en tot slot genieten van een rust periode. De sauna-temperatuur kan verschillen, maar de meeste sauna's zijn ingesteld tussen 70°C en 100°C. Een populaire variant is de Finse sauna, bekend om zijn droge hitte. Vergeet niet dat het belangrijk is om je lichaam te respecteren en naar je eigen grenzen te luisteren tijdens je sauna-ervaring. Je vindt alle informatie over een rondje sauna op sauna.nl.