• Vind de beste acties in één klik!
  • 100% beschikbaarheid
Twee vrouwen in badkleding brengen rasul aan op huid

Sauna en badkleding

Een badkledingdag is ideaal voor iedereen die liever niet naakt naar de sauna gaat. Soms omdat dat veiliger voelt; vanwege je geloof, om medische redenen of gewoon omdat het zo uit komt.

Tegenwoordig hebben diverse wellnessresorts badkledingdagen. Op deze dagen is het verplicht om badkleding te dragen. 

Bekijk de sauna aanbiedingen

  • Jonge man in zwembroek stapt uit warm bad
  • Vrouw in badkleding zit op de rand van een bubbelbad
  • Jonge vrouw brengt rasul aan tijdens wellnessritueel
  • Vrouw in badkleding op de rand van een bubbelbad
  • Man en vrouw in badkleding ontspannen in sauna

Hoe werkt een badkledingdag?

Op badkledingdagen is het dragen van badkleding verplicht. Hierdoor kan iedereen op zijn gemak een dagje sauna ervaren. De resorts bieden, op deze dagen, ook de gelegenheid om je om te kleden in gescheiden kleedruimtes. Na het omkleden, kan je ontspannen beginnen aan een rondje sauna. Tijdens het bezoek houd je in alle faciliteiten je badkleding aan. In het restaurant, op het terras, in de loungeruimtes en rustruimtes draag je een badjas over je badkleding. Deze kan je zelf meenemen, maar het is ook mogelijk deze te huren bij het resort.

Meer info

Ben je de hele dag naakt?

Veel mensen denken dat je de hele dag naakt bent tijdens een dagje sauna, maar dat valt dat reuze mee. Je bent namelijk alleen naakt tijdens het douchen, in de sauna of in één van de vele baden. De rest van de tijd heb je voornamelijk je badjas aan. Ben je ook in de sauna liever niet naakt, dan kan je zelfs daar je handdoek nog omslaan. Als je dat nog steeds te naakt vindt, kan je bij de meeste wellnessresorts terecht op één van de badkledingdagen en genieten van alle faciliteiten in badkleding. Zo kan je helemaal tot rust komen zonder je zorgen te maken. 

Hoe zit het met de hygiëne?

Er wordt weleens beweerd dat het dragen van badkleding tijdens een saunabezoek onhygiënisch zou zijn. Hier is echter geen enkel bewijs voor. Zolang je ervoor zorgt dat je badkleding schoon is, hoef je je geen zorgen te maken. De hoge temperaturen in de sauna’s (90+ graden) doden namelijk de meeste microben en ziekteverwekkers. Wanneer je na een saunasessie goed doucht, voorkom je dat overgebleven bacteriën in je badkleding blijven zitten. Zo kan je weer helemaal fris en schoon een duik nemen in één van de baden. Het chloor in het water dood overigens ook nog eens bacteriën. 

Wat draag je op een badkledingdag?

Op een badkledingdag draag je een zwempak, bikini, tankini of een zwembroek/-short. Verder heb je voor je saunabezoek een groot badlaken, twee handdoeken, een badjas en badslippers nodig. Deze kan je zelf meenemen, maar kan je ook huren bij het resort. De slippers zijn, vanwege hygiëne, alleen te koop. Het is natuurlijk fijn dat je ook in badkleding kan genieten van een dagje sauna. Het nadeel hiervan is dat het langer nat blijft. Hierdoor kan je badjas minder comfortabel zitten en krijg je het sneller koud. Onze tip? Lekker zonder badkleding relaxen!

Welke behandelingen zijn geschikt tijdens een badkledingdag?

Het is natuurlijk heerlijk om jezelf te verwennen met een behandeling tijdens een dagje sauna. Je kan elke behandeling of ritueel ondergaan in badkleding. Bij sommige behandelingen bestaat wel de kans dat de pakking in je badkleding terecht komt. Deze zijn meer aan te raden voor de dagen zonder badkleding.