• Vind de beste acties in één klik!
  • 100% beschikbaarheid
Man in sauna - effect sauna

Het effect van sauna

Een rondje sauna, waarom vinden mensen dat zo fijn? Sauna is goed voor je gezondheid en het geeft je ontspanning. Het effect van sauna uit zich niet alleen op je lichaam, maar geeft je ook een geestelijke boost! Hoe dat precies werkt? Dat lees je allemaal hieronder.

Lees meer

  • Mensen ontspannen in een sauna van Elysium
  • Drie vrouwen in sauna genieten van de aangename warmte
  • Man in sauna HM
  • Banja bij SpaWeesp
  • Mensen genieten in sfeervolle donkere sauna bij SpaWell

Een rondje sauna is goed voor je, maar waarom?

Ze zeggen wel eens dat een rondje sauna hetzelfde effect op je lichaam heeft als 20 minuten flink wandelen. Een andere veel gehoorde uitspraak is dat je na een dagje wellness weer helemaal ontspannen bent. Je staat met beide benen weer op de grond en bent flink uitgerust. Dat klinkt goed! Maar is dat ook zo? En hoe kan dat dan? Wij zetten alles voor je op een rijtje. 

Het effect van wisselende temperaturen

Na het gebruik van een sauna is het noodzakelijk om goed af te koelen. Omdat je tijdens een rondje sauna gebruik maakt van wisselende temperaturen worden jouw bloedsomloop én afweersysteem gestimuleerd. Jouw lichaam wil door de hete temperatuur gaan afkoelen en zet het cardio systeem aan het werk. Omdat de temperatuur in je lichaam stijgt zal deze antistoffen gaan aanmaken (kunstmatige koorts). Bij de koude(re) temperatuur buiten de sauna worden deze systemen wéér op de proef gesteld. Deze wisselwerking heeft een positief effect op jouw stofwisseling (metabolisme). Bovendien maak je extra weerstand aan om bijvoorbeeld een verkoudheid beter aan te kunnen.

Hoelang blijf je in een sauna?

Om het effect van warmte op jouw lichaam te bereiken zit of lig je gemiddeld 5 - 15 minuten in een sauna, dit is helemaal afhankelijk van hoe jij je voelt. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en op tijd de cabine te verlaten als jij je niet lekker meer voelt. Lukt het niet? Dat is niet erg, ook 5 minuten heeft al effect op jouw lichaam!  Zorg dat je rustig de cabine verlaat en goed afkoelt. Neem rust, eet en drink wat voordat je een volgende sauna in stapt. Je zult zien dat je leert om langer in een sauna te blijven naarmate je vaker gaat. Het aan kunnen van warmte is 'trainbaar'. Handig bij een warme zomer;  je zal extreme temperaturen beter aan kunnen.
 

Wat doet sauna met de bloedsomloop?

Door de hoge temperatuur van een sauna gaat jouw lichaam 'aan het werk'. Om de warmte kwijt te raken zullen de kleinste bloedvaten (haarvaten) van je bloedsomloop verwijden, waardoor je huid rood kleurt. Duurt het langer dan zal je lichaam verder willen afkoelen, poriën openen en gaan zweten. Het zweten zorgt niet alleen voor afkoeling van jouw huid maar er worden ook afvalstoffen uit je lichaam afgevoerd. Om dit proces op gang te brengen moet je bloedsomloop flink aan het werk worden gezet, jouw hartslag zal daarom ook stijgen. 

De eigenschappen van een sauna

Het belangrijkste kenmerk van een sauna is natuurlijk de hoge(re) temperatuur. Meestal start een traditionele Finse sauna met een temperatuur van 65°C. De temperatuur per sauna is verschillend en kan oplopen tot wel 95°C! Naast de temperatuur speelt ook de luchtvochtigheid een rol. Droge sauna's hebben later effect op jouw lichaam, maar zorgen er wel voor dat je lichaam 'zelf' zweet. Bij een hogere luchtvochtigheid kan de sauna warmer aanvoelen, dit merk je o.a. wanneer er opgietingen plaatsvinden en de vochtige lucht wordt verspreid. 

Sauna.nl content effect saunas

Een dagje wellness zorgt voor rust

Rust in je lijf, rust in je hoofd... dat willen we allemaal wel eens. Een dagje wellness kan je daarbij helpen. Een rondje sauna, een heerlijke diner of alleen dat heerlijke warme kruidenbad zorgen automatisch al voor rust in je lichaam door het hormoon Serotonine. Even niets hoeven helpt daar ook bij; geen telefoon en een lege agenda. Zorg daarom dat je een dagje wellness plant op een dag dat je verder ook niets in je agenda hebt staan. Zo kan je beter ontspannen. Extra rust creëren? Boek dan een ritueel of massage tijdens jouw dagje wellness en waan jezelf even helemaal in een andere wereld.

87563

Waarom zorgt sauna voor ontspanning?

De eerste reden waarom een (dagje) sauna direct invloed heeft op jouw geestelijke gesteldheid is dat je er absoluut géén telefoon mag gebruiken. Tegenwoordig leven wij online en zijn we gefocused op elke ringtone. In een sauna hoef je daar niet aan te denken, want jouw telefoon... die is er niet. Je bent even niet bezig met werk, school of gezin en je kan je hoofd letterlijk leeg maken. Ook quality time met jouw saunamaatje kan ontspannend zijn. Daarnaast is wetenschappelijk bewezen dat je door de hoge temperatuur van de sauna in je lichaam een gelukshormoon aanmaakt; Serotonine. Dat gaat dus helemaal vanzelf! Relaxed he?

Vrouw brengt creme aan op schouder tijdens wellnessritueel

Word member van sauna.nl

  • Je ontvangt een exclusieve members only actie
  • Altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws
  • De leukste inspiratie en wellnesstips
  • De beste acties bij de mooiste wellnessresorts 

Inschrijven