• Vind de beste acties in één klik!
  • 100% beschikbaarheid
Vrouw geniet in sauna van de aangename warmte

Sauna en astma

Een dagje sauna is natuurlijk bedoeld om heerlijk tot rust te komen en met even helemaal niks anders bezig te zijn dan ontspanning. Maar wat gebeurt er met je lichaam tijdens een dagje sauna als je astma, COPD of (chronische) bronchitis hebt?

Wij informeren je hier graag over!

Lees meer

Sauna en astma

Je wilt graag naar de sauna, maar twijfelt of dit wel kan wanneer je last hebt van luchtwegproblemen of astma? Geen probleem, het is mogelijk om ook dan te genieten van een dagje wellness. Er zijn zelfs veel mensen die hier baat bij hebben. Het is wel belangrijk dat je te allen tijde goed naar je lichaam luistert. Waarschijnlijk sta je onder controle bij een behandelend arts, overleg altijd even met hem/ haar voordat je een dagje sauna reserveert. 

Effect van de sauna

Wanneer de longen geïrriteerd zijn, ontstaat er een verkramping in de spiervezels van je luchtpijpvertakkingen. Door naar de sauna te gaan ontspannen je spieren, dus ook die spieren die reageren bij een astma-aanval. Voornamelijk de "droge" sauna's kunnen een positief effect hebben, ze kunnen dan ook echt de symptomen verlichten. De sauna's waarbij de luchtvochtigheid hoog is, worden vaak als minder prettig ervaren.
 

Sauna en cortisol

Een astma aanval is een bepaalde reactie in het lichaam. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat reacties uitblijven. In de sauna neemt het cortisol in het bloed toe. Hierdoor kunnen aanvallen verminderen of zelfs uitblijven. Daarnaast is de sauna ook erg goed voor je weerstand. Door de grote temperatuurswisselingen word je weerstand verbetert. Door de sauna ontspannen je spieren, dus ook die spieren die een astma aanval veroorzaken. 

Wat is het effect van de sauna op mijn luchtwegen?

Wil je graag naar de sauna maar heb je last van je luchtwegen? De sauna is daar juist heel erg goed voor! Veel mensen die last hebben van hun luchtwegen hebben last van de slijmvliezen in hun mond-, neus-, of keelholte. In de sauna adem je hete lucht in. Die lucht wordt afgekoeld in het slijmvlies van je mond-, neus- en keelholte. Om dit zo goed mogelijk te doen, wordt het slijmvlies van veel meer bloed voorzien dan normaal gesproken. Je slijmvliezen raken hierdoor beter doorbloed en je slijmafscheiding wordt gestimuleerd.

Doordat je slijmafscheiding gestimuleerd wordt, raak je het ook beter kwijt. Mensen met chronische bronchitis kunnen hier heel veel baat bij hebben. Van regelmatige saunagangers hebben we vernomen dat de ademhaling verbetert door regelmatig naar de sauna te gaan. Heb je problemen met je luchtwegen en wil je graag naar de sauna? Overleg dan altijd eerst even met een behandelend arts.

Vrouw brengt creme aan op schouder tijdens wellnessritueel

Word member van sauna.nl

  • Je ontvangt een exclusieve members only actie
  • Altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws
  • De leukste inspiratie en wellnesstips
  • De beste acties bij de mooiste wellnessresorts 

Inschrijven