• Vind de beste acties in één klik!
  • 100% beschikbaarheid
Neveldouches

Neveldouche

Doordat je lichaamstemperatuur flink stijgt na een saunabezoek, moet je de warmte ook weer kwijt. Dit kan je op verschillende manieren doen. Stap daarom eens onder de neveldouches, laat de nevel op je lichaam vallen, zodat je op een rustige manier kan afkoelen. 

Bekijk de sauna aanbiedingen

Waternevel

Afkoelen na je rondje sauna is erg belangrijk. Als je niet goed afkoelt blijf je zweten en heb je kans op hoofdpijn en benauwdheid. Je lichaamstemperatuur stijgt ongeveer 1,5 graad na een saunabezoek van 15 minuten. Een neveldouche helpt je jouw lichaam weer te koelen tot de juiste temperatuur. Bij een neveldouche krijg je geen waterstralen over je heen maar waternevel. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam rustig kan afkoelen.  

Vrouw onder neveldouche

Stappenplan om af te koelen

  • Maak eerst een wandeling in de verfrissende buitenlucht. Let op, alleen een wandeling in de buitenlucht is, zeker in de zomermaanden, niet voldoende.
  • Om verder af te koelen kies je voor een koude neveldouche. Het water heeft een temperatuur van 8 tot 10°C en voelt als een miezerregen bui. 
  • Wil je nog verder afkoelen? Kies dan voor een ijskoud dompelbad. Vergeet niet kopje onder te gaan want anders gaat alle warmte naar je hoofd en kun je hoofdpijn krijgen.
  • Na het afkoelen is het belangrijk weer tot rust te komen. Ga dus niet direct weer in een warme sauna zitten maar bouw het rustig weer op. Begin bij een warm voetenbad en vol op tijd je vochtreserves weer aan.

Vrouwen handen onder de douche
kj

Een koud dompelbad

Een traditionele manier van afkoelen is je onderdompelen in een dompelbad. Neem eerst een lauw warme douche voordat je een sprong in het dompelbad waagt. Dit voorkomt dat de overgang te groot is.

Lees meer

bs

Een koude douche

De meest eenvoudige manier om af te koelen, is natuurlijk de koude douche. Vergeet niet om je hoofd ook goed af te koelen, anders stijgt de warmte naar je hoofd, waardoor je hoofdpijn kunt krijgen.

Lees meer

Vrouw staat in de zomer onder een stortemmer met koud water

Stortemmer

Wil je in één keer écht goed afkoelen? Een stortemmer is een emmer met koud water dat in één keer over je heen valt, zodat je er niet snel onderuit stapt. Zo ben je in een paar seconden helemaal afgekoeld.

Lees meer