• Vind de beste acties in één klik!
  • 100% beschikbaarheid
Vrouw brengt rasul aan op schouder

Oorsprong sauna en wellness

Wellness: een eeuwenoud ritueel. Al in de tijd van Grieken en Romeinen waren er openbare badhuizen. Hier kon men een bad nemen, sporten, uitgebreid eten of een boek lezen. Deze badhuizen werden ook wel 'thermen' genoemd. Een plek waar in eerste instantie mannen en vrouwen apart van elkaar naartoe gingen, later werd het mogelijk om samen naar het badhuis te gaan.

Lees meer

  • Historisch oud thermaal bad
  • Oud badhuis
  • Oud badhuis met water
  • Historisch oud thermaal bad
  • Historisch oud thermaal bad
  • Oude sauna met kachel
  • Details van een oude sauna
  • Prachtige hamam

De ontwikkeling van wellness

Sinds jaar en dag genieten mensen van wellness. En de tijd heeft niet stilgestaan! Door de jaren heen hebben over heel de wereld ontwikkelingen plaatsgevonden. Dit heeft ertoe geleid dat we wellness kennen zoals het vandaag de dag is: een afwisseling van sauna's, baden, rustruimes en inspirerende rituelen. 

Geschiedenis van Hamam

Hamam - een Oosters badritueel - vindt zijn oorsprong in Iran, de Arabische wereld en Turkije en is geïnspireerd op de Romeinse badhuizen. De Hamam was een sociale aangelegenheid waar voornamelijk vrouwen even konden bijkletsen. Vanaf de 19e eeuw kwamen 'kuren' in beeld. Bij 'kuren' baadde men in geneeskrachtig water en op basis daarvan zijn kuuroorden ontstaan.

Sauna's

Ongeveer 1000 jaar na Christus maakten de badhuizen plaats voor de zogenaamde droge sauna's. In die tijd zag het eruit als een houten hok met een kachel waar water op werd gegoten. Deze sauna werd niet alleen gebruikt voor ontspanning, maar het zweten werd tevens als reinigend ervaren. Dit zijn de traditionele Finse sauna's zoals we die tegenwoordig nog altijd kennen.

Naakt naar de sauna

Naakt naar de sauna gaan klinkt spannend, maar dat is het niet. Sterker nog: je bent alleen naakt tijdens het douchen, in de sauna of bad. In de sauna kan je zelfs nog een handdoek om je heen slaan als je dat fijner vindt. Kom je toch liever op een badkledingdag? De meeste wellnessresorts hebben badkledingdagen, op deze dagen is het dragen van badkleding verplicht. 

Meer over badkledingdagen

Eerste keer wellness

Je gaat voor het eerst naar de sauna, maar wat kan je nu precies verwachten? Wat kan je doen, wat moet je meenemen en hoe kan jij optimaal genieten en ontspannen tijdens jouw dagje wellness? We leggen het je graag uit, zodat je je goed kan voorbereiden op een dagje wellness bij jouw favoriete wellnessresort én volledig tot rust kan komen!

Eerste keer wellness

Sauna en gezondheid

Een dagje wellness is een essentieel onderdeel van een gezond en gelukkig leven. En dat vinden we belangrijk! Niet alleen heeft de sauna een ontspannende werking op lichaam en geest, het lichaam wordt door het vele zweten 'schoongespoeld'. Vergeet dus niet genoeg te drinken, het lichaam is ten slotte hard aan het werk!

Meer over sauna en gezondheid

Vrouw brengt creme aan op schouder tijdens wellnessritueel

Word sauna.nl member

Mis geen enkele geweldige sauna aanbieding, ontvang ze direct in je mailbox!

Inschrijven