• Vind de beste acties in één klik!
  • 100% beschikbaarheid
Vrouw geeft rasul aan man in sfeervolle hamamruimte

Saunaregels

Om een saunabezoek voor iedereen zo relaxed en ontspannen mogelijk te laten verlopen, wordt er van de gasten verwacht zich aan bepaalde regels te houden. Hoewel de meeste regels vanzelfsprekend zijn, zetten wij ze toch even op een rij. Ga je voor het eerst naar de sauna? Lees dan onze tips.

Meer informatie

(On)geschreven saunaregels

Wanneer draag je wel of geen badjas, wat doe je als je een bekende tegenkomt en wanneer gebruik je jouw handdoek? Tijdens een saunabezoek gelden er een aantal geschreven, maar ook ongeschreven regels. Zo ga je een ontspannen dagje sauna tegemoet: 

Geschreven saunaregels

Het dragen van een badjas is in het restaurant, de loungeruimte, de rustruimte en op het terras verplicht. Dit geldt ook op badkledingdagen. Het is mogelijk een badjas te huren bij de receptie.

Voor je gebruik maakt van de baden, sauna’s of andere faciliteiten is douchen is verplicht. In verband met de hygiëne spoel je jezelf altijd even af na gebruik van een warme faciliteit, voordat je van een bad gebruik maakt.

Het meebrengen van een flesje water is toegestaan, het is zelfs belangrijk dat je voldoende water drinkt tijdens jouw saunabezoek. Zelf meegebrachte consumpties (eten en drinken) zijn niet toegestaan.

Uit hygiënisch oogpunt is het verplicht bij de sauna en andere warme droge ruimtes, plaats te nemen op een handdoek. Om dezelfde reden vragen wij je om je handdoeken niet mee te nemen in de restaurants.

Ongeschreven saunaregels

Geef elkaar de ruimte. Is de saunacabine al erg vol? Kom dan later een keer terug, zodat iedereen in alle rust kan genieten van een saunabezoek.

Merk je dat je erg bent gaan zweten? Dep jezelf dan even droog met een eigen handdoek of stap onder een douche. Zo heeft niemand last van jouw zweetdruppels.

Het is erg ongepast als je gaat staren naar anderen. Zit iemand met zijn benen wijd, wat overigens ook niet gewenst is, kijk dan weg of doe lekker je ogen dicht.

Het bezet houden van ligbedjes terwijl je er geen gebruik van maakt, is niet toegestaan. Ga jij zwemmen of een saunacabine in? Neem je handdoek weer mee.

Eerste keer wellness

Een eerste saunabezoek kan best spannend zijn. Misschien weet je nog niet wat je kan verwachten of vraag jij je af wat je allemaal mee moet nemen en waar je rekening mee moet houden. Wij leggen je graag uit hoe een rondje sauna werkt en vertellen je alle feiten en fabels omtrent een dagje wellness. 

20190726 IWR Elysium restaurant Puur 06

Sauna en diner

Begint jouw maag te knorren aan het einde van de dag en kies je ervoor om in de avond ook nog te genieten van een paar rondjes sauna? Luister dan ook nu goed naar jouw lichaam en geniet van een diner in het resort. Het is belangrijk dat je jouw maaltijd afstemt op de plannen die je nog hebt staan en naar welke voeding goed voor je is.

Sauna en diner

20191212 IWR SpaSense restaurant 5

Sauna en lunch

Het kan een uitdaging zijn om de juiste voedingskeuzes te maken. Het is belangrijk dat je luistert naar je eigen lichaam. Een dagje sauna kan helpen bij het vinden van de balans tussen voldoende ontspannen en gezonde voeding. Niet alleen voeding, maar ook vocht is ontzettend belangrijk. Kies voor de juiste drankjes en ook hier geldt, zorg voor een goede balans. 

Sauna en Lunch

Vrouw in badkleding ontspant in sauna

Badkleding

Veel mensen hebben de voorkeur voor het naakt bezoeken van een wellnessresort. Het grootste deel van de tijd draag je een badjas. Ga je liever in badkleding? Gelukkig hebben veel wellnessresorts tegenwoordig badkledingdagen, waarbij je gebruik kan maken van alle faciliteiten in badkleding. Je bent dan welkom in je zwempak, biniki/tankini of zwembroek/zwemshort.

Meer over badkledingdagen