• Vind de beste acties in één klik!
  • 100% beschikbaarheid
Zwangere vrouw buiten in de zomer met bubbelbad op achtergrond

Sauna en zwangerschap

Het is altijd belangrijk om goed voor jezelf te zorgen helemaal tijdens je zwangerschap. Ben je nu zwanger en vraag je je af of je naar de sauna kan en mag? Lees dan hier alle informatie over een dagje wellness tijdens de zwangerschap. 

Meer info

  • Zwangere vrouw in douche
  • Zwangere vrouw in sauna geniet met gesloten ogen
  • Zwangere vrouw geniet van een massage
  • Zwangere vrouw geniet van een massage
  • Zwangere vrouw op de rand van een buitenbad in de zon

Kan je naar de sauna als je zwanger bent?

Als je zwanger bent kan je naar de sauna gaan als je dat voor je zwangerschap ook regelmatig deed. Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van het vasthouden van vocht. Een bijkomend voordeel van de sauna is dat je gemakkelijk overtollig vocht verliest.

Ben je nog nooit naar de sauna geweest? Dan raden wij je aan om jouw bezoek aan de sauna uit te stellen tot na jouw zwangerschap. Dan heb je ook iets fijns om naar uit te kijken: een complete dag heerlijk relaxen. 

De eerste drie maanden

Waar moet je nu precies rekening mee houden? In de eerste drie maanden is het onverstandig om naar de sauna te gaan. Je kindje is zich dan nog volop aan het ontwikkelen. Ook wanneer je een regelmatige saunaganger bent raden wij een bezoek af in de eerste drie maand. Het is altijd belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren, voel je je toch niet goed? Trek dan direct aan de bel!

Na de eerste drie maanden

Na de eerste drie maanden kun je een bezoek aan de sauna brengen. Ga niet op het hoogste bankje zitten, maar neem plaats op één van de lagere bankjes omdat de temperatuur daar lager is. Het is verstandig om niet meer dan 10 minuten in de sauna te blijven zitten. Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam meer moeite om zich aan de omgevingstemperatuur aan te passen, neem daarom na je rondje sauna extra veel rust.

De laatste zes weken

De laatste zes weken is het onverstandig om in een dompelbad te gaan zitten. Je zou al ontsluiting kunnen hebben en je hebt dan iets meer kans op een infectie. Het is dan ook niet verstandig om gebruik te maken van andere baden waarin je gaat zitten, zwemmen of drijven. Om af te koelen kun je het best gebruik maken van een koude douche of een koud water slang.

Wat kan ik niet gebruiken?

De Infraroodsauna mag je niet gebruiken tijdens je zwangerschap. De straling van de infraroodlampen kan schadelijk zijn voor de baby. Een bezoek aan de zonnebank is ook af te raden tijdens de zwangerschap. De combinatie van hormonen en uv-straling kunnen zorgen voor een ‘zwangerschapsmasker’ in je gezicht. Een zwangerschapsmasker is een pigmentstoornis waarbij donkerbruine vlekken op de huid ontstaan.

Welke behandelingen zijn geschikt tijdens de zwangerschap?

We begrijpen dat je ook tijdens de zwangerschap wel eens even goed wilt relaxen en jezelf wilt verwennen. Helaas kan je niet alle behandelingen ondergaan tijdens de zwangerschap omdat je daarbij op je buik moet kunnen liggen. Van onderstaande behandelingen en rituelen kan je wel genieten tijdens jouw zwangerschap! Meld altijd wel even dat je zwanger bent, zodat de wellness specialist daar rekening mee kan houden indien dat nodig is.